Toeristisch Informatiepunt Harlingen

Harlingen: levendig, gezellig, eigenzinnig en gemoedelijk

Harlingen staat bekend om zijn levendige, gezellige, eigenzinnige en gemoedelijke karakter. De karakteristieke havenstad bundelt een keur aan activiteiten, met voor elk wat wils. Een bolwerk van cultuur, water en sfeer ? en daarom alleen al de moeite van een bezoek waard. Maar wat te denken van de talrijke winkels, eethuisjes, gezellige cafés, toprestaurants, galeries, strandpaviljoen Het Zilt en terrasjes al dan niet aan de waterkant. Kortom, genieten in Friesland betekent een bezoek aan Harlingen.
Het eigenzinnige karakter van Harlingen is een erfenis uit het verre verleden, door de handel met vele toen nog exotische buitenlanden. De prachtig gerestaureerde pakhuizen aan de diverse havens getuigen daar nog steeds van. Door de handelsgeest is ook gastvrijheid een kenmerkend karakter van de Ouwe Seunen, zoals de Harlingers worden genoemd. Ze delen de schoonheid van hun stadsje graag met bezoekers van heinde en ver. En terecht .. want Harlingen heeft veel te bieden.
Het bijzondere karakter ontleent de stad (met circa 16.000 inwoners) aan de ruim 600 (!) monumenten én de ligging aan de Waddenzee. Een uniek natuurgebied met eb en vloed en een open verbinding met de zee. Harlingen is dan ook Friesland?s enige havenstad. Onder andere de industrie- en vissershaven vormen naast de scheeps- en jachtwerven, suikerwerken, hout- en betonindustrie en de bruine vloot belangrijke bronnen van inkomsten.