Harlinger sinds 1598
De huidige Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek werd in 1972 opgericht door Henk en Maaike Oswald. Hiermee werd nieuw leven geblazen in de eeuwenlange traditie van Harlinger aardewerk en tegelproductie. Vanaf 1598 werd in Harlingen aardewerk beschilderd en gebakken, later volgden Makkum en Bolsward. Veertig jaar nadat de laatste fabriek sloot werd de traditie weer voortgezet door de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek. In samenwerking met de keramist Hubert de Haas werd er in het Hannemahuis studie gedaan naar het historisch archiefmateriaal om de historische receptuur te reconstrueren. Zodoende is er veel kennis in huis op het gebied van kleuren en glazuren. Ook de manier waarop de producten worden gemaakt is identiek aan die van de historische voorgangers, namelijk met 100% handwerk.
Fries Blauw uit Harlingen

Bij Delfts Blauw denkt iedereen meteen aan versierd aardewerk. Fries Blauw is ook 100% handgemaakt aardewerk, maar dan uit Friesland. Uit Harlingen en dat is overal te zien. Natuurlijk in het pand van de Aardewerk & Tegelfabriek aan de Voorstraat 84. Daar ligt een enorme collectie tegels en sieraardewerk met tafereeltjes van spelende kinderen, vogels en ornamenten, maar ook zeilschepen op woeste zeeën, en alles wat er tussenin zit. Maak kennis met het productieproces, waaronder het (be)schilderen. Dat gaat nog steeds zoals in 1600. Sindsdien uitgegroeid tot een geliefd exportproduct. Ook voor de restauratie van oude tegeltableaus. Zo bijzonder in al zijn facetten, dat er een bezoekerscentrum in het pand Voorstraat 84 wordt gerealiseerd.
Fries Blauw maakt alle dagen van het jaar onderdeel van Harlingen uit. In november extra in de schijnwerpers gezet in de Friese cultuurmaand. Wat te denken van speciale rondleidingen door stadsgidsen, Instawalks, natuurwandelingen door voormalig wingebied Hegewiersterfjild en een kijkje in monumenten waar Fries Blauw in keukens en dergelijke is verwerkt. Het hele jaar door serveert een aantal Harlinger restaurants Tegels & Tapas op … Fries Blauw.
www.friesblauw.nl, www.harlinger.nl