Tijd van weleer leeft nog steeds in Harlingen

 

Met grote regelmaat krijgen we complimenten over onze prachtige stad, de gastvrijheid en de gemoedelijkheid. Dankzij onze ligging aan de zee zijn er in Harlingen volop mogelijk om lekker bij te tanken van het drukke leven. In een relaxte sfeer te genieten van de rust en de ruimte in de omgeving … én de prachtige historie in onze binnenstad. We hebben meer dan 600 monumenten, geen slechte score voor een stad met ‘slechts’ circa 16.000 inwoners.

Wie een wandeling door Harlingen maakt, ervaart de roemruchte historie. Niet alleen het rijke maritieme verleden dankzij de havens, de zeilvloot en dergelijke. De al genoemde prachtige oude panden dragen ook heel nadrukkelijk bij aan de bijzondere ambiance van onze zeehavenstad. Wat te denken van de prachtige pakhuizen op de kades langs de Noorder- en Zuiderhaven. Voorzienvan intrigerende namen van overzeese landen en steden waarmee handel werd gedreven. Een aanrader is de prachtige Zoutsloot. Vrijwel alle huizen daar zijn gerestaureerd en wie er rondloopt, waant zich in een openluchtmuseum. Breng ook een bezoek aan de Engelse Tuin. Deze oase van groen werd ooit ontworpen door de vermaarde tuinarchitect Roodbaard en is in oude luister hersteld. Pak gelijk even de vestingwallen mee, die bijdragen aan de bijzondere vorm van het Harlinger centrum.

De historie en cultuur van Harlingen komt tot leven in gemeentemuseum het Hannemahuis. De collectie omvat onder meer de Harlinger tegels en aardwerk, schilderijen, zilverwerk enzovoort. Uiteraard ook veel aandacht voor de van oorsprong Harlinger schrijver Simon Vestdijk. Honderd procent ambachtelijk handwerk levert de Harlinger aardewerk- en tegelfabriek. Kortom, Harlingen is een bezoekje waard. Om lekker tot rust te komen en waar de historie tot leven komt.